Mer miljøvennlig lys?

04 juli 2022
Johanne Larsen

editorial

Det er ikke lett å vite hva man skal velge i hverdagen når det kommer mer og mer fokus på grønn bølge og klimabevissthet. Kanskje vil man veldig gjerne velge litt grønnere, men vet ikke helt hva det innebærer? Da kan du lese med videre her – lys er nemlig noe vi alle benytter oss av, og det er helt klart noe valg som er grønnere enn andre. 

Hva skal jeg velge? 

Noen lyskilder er mer miljøvennlige enn andre. Men hva skal man egentlig velge? Det er jo som regel en diskusjon om vanlige lyspærer eller det man kaller for led lys, og sistnevnte er blitt mer og mer populært de siste årene. Det er ikke så rart at led lys vinner frem – her får man nemlig noen fordeler akkurat når det kommer til miljø. Det er nemlig sånn at led lys er et litt grønnere valg. Det er det flere grunner til.

led lyskilder

Det er for det første sånn at led lys bruker mindre energi enn de fleste vanlige lyspærer, og det er unektelig positivt for strømregningen din. Den andre grunnen er, at ledlyspærer har en tendens til å vare lenger, og dermed går det lenger tid før du må skifte lyspærer. Det er jo slitsomt i seg selv å skulle gjøre det, men fordelen er jo unektelig også at du bruker færre lyspærer når du må skifte sjeldnere. Derfor er led lys litt grønnere. 

Små grønne hverdagsvaner 

Det er jo mange små grønne vaner vi kan tillegge oss i hverdagen hvis vil sikte mot en litt mer miljøvennlig hverdag. Det er mange muligheter for deg som gjerne vil leve litt grønnere. Et åpenbart sted å starte er kanskje ved å dyrke selv – enten på en hageflekk eller i vinduskarmen. Og det er faktisk sånn at alle kan resirkulere avfall – dette er også en god grønn vane. 

Flere nyheter